Μετρήστε την ευφυΐα σας!

Πόσο έξυπνοι είστε; Βρείτε την απάντηση σε αυτό το ερώτημα λύνοντας μερικούς από τους καλύτερους γρίφους αυτού του blog, συγκεντρωμένους σε μία εφαρμογή Android. Κατεβάστε την εφαρμογή από το Google Play Store.

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

Ανάλυσης - Ταξίδι μετ' επιστροφής (**)

Τον περασμένο μήνα έκανα ένα ταξίδι με το αυτοκίνητό μου από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη. Επειδή ήμουν βιαστικός, ξεκίνησα τη Δευτέρα το πρωί στις 7:15 και κατάφερα να φτάσω στη Θεσσαλονίκη στις 12:15. Την επόμενη μέρα ξεκίνησα το ταξίδι της επιστροφής για Αθήνα. Δεν βιαζόμουν καθόλου, οπότε έφυγα στις 9:00 το πρωί και πήρα τον ίδιο δρόμο που είχα έρθει. Επέστρεψα στην Αθήνα στις 16:00 το απόγευμα, γιατί έκανα και δύο στάσεις για καφέ και φαγητό.

Ποια είναι η πιθανότητα να βρέθηκα στο ίδιο σημείο της διαδρομής (από την αντίθετη βέβαια πλευρά του δρόμου) ακριβώς την ίδια ώρα της ημέρας;

3 σχόλια:

pantsik είπε...

Λύση :

Το ζητούμενο είναι βέβαιο ότι θα συμβεί σε κάθε περίπτωση, εκτός και αν η άφιξη στον προορισμό της μίας μέρας έγινε σε κάποια ώρα προγενέστερη της αναχώρησης της άλλης μέρας, κάτι που στην περίπτωσή μας δεν ισχύει.

Ανώνυμος είπε...

ζητας τη πιθανοτητα...ειναι απλο..το ευρος ωρας που εχουμε ειναι απο τις 7:15 - 16:00 δηλαδη 8ω:45λ μονο που το ενδιαμεσο διαστημα ειναι απο τις 9:00 εως τις 12:15 δηλαδη 3ω:15λ αρα οι πιθανοτητες ειναι λιγοτερες του 50% αλλα δεν ξερουμε με ακριβια αφου εχουμε διαφορετικους παραγοντες πχ.φαγητο

pantsik είπε...

@Ανώνυμος: Όχι. Σκέψου πως δεν προσδιορίζουμε ποιο θα είναι το σημείο του δρόμου - χρόνου που θα βρίσκομαι εκεί την ίδια ώρα.
Για να το καταλάβεις καλύτερα πάρε μια παραλλαγή του γρίφου, όπου την ίδια μέρα ξεκινούν δύο φίλοι, ο ένας από Αθήνα και ο άλλος από Θεσσαλονίκη. Ξεκινούν διαφορετικές ώρες και κινούνται με διαφορετικές ταχύτητες, όπως π.χ. και στα δεδομένα του γρίφου. Σε κάποιο σημείο της διαδρομής αναπόφευκτα θα συναντηθούν και τότε φυσικά η ώρα θα είναι η ίδια και για τους δύο.