Μετρήστε την ευφυΐα σας!

Πόσο έξυπνοι είστε; Βρείτε την απάντηση σε αυτό το ερώτημα λύνοντας μερικούς από τους καλύτερους γρίφους αυτού του blog, συγκεντρωμένους σε μία εφαρμογή Android. Κατεβάστε την εφαρμογή από το Google Play Store.

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

Πιθανοτήτων - Ρώσικη ρουλέτα (***)

Βρίσκεσαι σ' ένα παιχνίδι ρώσικης ρουλέτας. Το πιστόλι είναι εξάσφαιρο, αλλά αντί για μία έχει μέσα τρεις σφαίρες, τοποθετημένες στη σειρά (η μία μετά την άλλη). Ο μύλος γυρίζει μόνο μία φορά και σταματάει σε μία τυχαία θέση. Οι δύο παίχτες πυροβολούν στο κεφάλι τους εναλλάξ, μέχρι ο ένας από τους δύο να σκοτωθεί. Ο αντίπαλός σου, σου δίνει το δικαίωμα να διαλέξεις αν θα είσαι ο πρώτος ή ο δεύτερος που θα δοκιμάσει. Τι διαλέγεις;

10 σχόλια:

pantsik είπε...

Λύση :

Όταν ο μύλος σταματήσει, υπάρχουν οι παρακάτω έξι δυνατοί συνδυασμοί για το πώς μπορεί να είναι κατανεμημένες οι σφαίρες μέσα στον μύλο. Η θέση 1 είναι αυτή που θα οπλίσει ο πρώτος παίχτης.

Σχήμα από την απάντηση της ιστοσελίδας μου

Όπως βλέπουμε αν παίξεις δεύτερος έχεις 2/6 πιθανότητα να σκοτωθείς, ενώ αν παίξεις πρώτος έχεις 4/6, δηλαδή διπλάσια πιθανότητα να σκοτωθείς.

Ανώνυμος είπε...

XAZO ALLA AMA EXEI 6 SFAIRES MESA?

Ανώνυμος είπε...

katse stin rosia to paizoun auto?

pantsik είπε...

@Ανώνυμος: Τότε προφανώς επιλέγεις να παίξεις δεύτερος!

pantsik είπε...

@Ανώνυμος: Δεν νομίζω να παίζεται ακόμα πουθενά. Δεν ξέρω γιατί πήρε το όνομα ρώσικη.

Ανώνυμος είπε...

Το όνομά της «ρώσικη» οφείλεται σε μορφή μονομαχίας που λέγεται ότι ακολουθούνταν στη Ρωσική Αυτοκρατορία, το δε «ρουλέτα» από τον περιστρεφόμενο δίσκο του ομώνυμου τυχερού παίγνιου.

Ανώνυμος είπε...

den paizetai.to epaizan me rebolber

pantsik είπε...

@Ανώνυμος: Ευχαριστώ για την ενημέρωση.

Ανώνυμος είπε...

λαθος είναι η απάντηση!(βασικα οι τιμες των πιθανοτήτων)
με δεδομένο ότι κάποιος θα πεθανει εχουμε οτι αν πέζεις 1ος οι πιθανοτητες σου να ζήσεις είναι=P(να ζήσεις)xP(να πεθάνει ο άλλος)+Ρ(να ζήσεις)xΡ(να ζήσει ο άλλος)xΡ(να ζήσεις)=3/6x3/5+3/6x2/5x1/4=0.35
ανάλογα αν πέζεις 2ος οι πιθανότητες να ζήσεις είναι 0.65

pantsik είπε...

@Ανώνυμος: Το αποτέλεσμά σου είναι πολύ κοντά στο σωστό, αλλά δεν το έχεις πιάσει ακριβώς γιατί στον τύπο υπολογισμού σου δεν λαμβάνεις υπόψη το γεγονός ότι οι 3 σφαίρες είναι συνεχόμενες.