Μετρήστε την ευφυΐα σας!

Πόσο έξυπνοι είστε; Βρείτε την απάντηση σε αυτό το ερώτημα λύνοντας μερικούς από τους καλύτερους γρίφους αυτού του blog, συγκεντρωμένους σε μία εφαρμογή Android. Κατεβάστε την εφαρμογή από το Google Play Store.

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

Λογικής - Εδώ είναι ο παράδεισος (****)

Ένας άνθρωπος, αμέσως μόλις πεθαίνει, βρίσκεται μπροστά από δύο πόρτες που φυλάσσονται από δύο φρουρούς. Η μία πόρτα οδηγεί στον παράδεισο και η άλλη στην κόλαση. Ο ένας από τους δύο φρουρούς λέει πάντα την αλήθεια και ο άλλος πάντοτε ψέματα και αυτό το γνωρίζουν και οι τρεις τους, δεν ξέρουμε όμως ποιος φρουρός στέκεται μπροστά από ποια πόρτα. Πώς με μία μόνο ερώτηση σε έναν από τους δύο φρουρούς, θα βρει την πόρτα που οδηγεί στον παράδεισο;

24 σχόλια:

pantsik είπε...

Λύση :

Θα ρωτήσει τον έναν από τους δύο: "Εάν ρωτήσω τον άλλο φρουρό ποια πόρτα οδηγεί στην κόλαση, ποια θα μου δείξει;". Αυτή που θα του δείξει ο φρουρός που ρώτησε, είναι και η πόρτα που οδηγεί στον παράδεισο.

Ανώνυμος είπε...

Αν έλεγε ψέματα τότε θα σήμαινε ότι θα άνηκε στην κόλαση, μα αν έλεγε αλήθεια σε αυτό που τον ρωτούσαν θα σήμαινε ότι άνηκε στον παράδεισο!!

orionas☭ είπε...

Δεν υπαρχει θεος. Αρα ο γριφος ειναι λαθος!

Ανώνυμος είπε...

η ερωτηση μπορουσε να ειναι: ''εχω πεθανει?'' οποτε ετσι καταλαβαινει ποιος θα πει αληθεια και ποιος ψεματα! :)

pantsik είπε...

@Ανώνυμος: Ναι, αλλά δεν θα ήξερε ποια πόρτα πάει στον παράδεισο. Πρέπει να το βρει με μία μόνο ερώτηση.

Ανώνυμος είπε...

ψιλοβλακεια

Psydream είπε...

Επειδή τώρα προτοείδα τον γριφο η απάντηση μου φένεται λάθος.
1ον δεν ξέρουμε πιος λεει αληθεια η ψεματα
2ον δεν ξέρουμε πια θα ηταν η αληθινη απαντιση τελικα, γιατι ρωταμε τον εναν φρουρο για τον αλλον ενω δεν ξερουμε τη θα απαντουσε αυτος που δεν ρωτησαμε.
π.χ.
Ρωταμε τυχαια εναν φρουρο την ερωτηση που εχει η λυση σας. Αυτος απλα θα δειξει η την μία ή την αλλη αρα δεν θα μαθουμε πια ειναι η πορτα που οδηγει στην κολασι γιατι προφανος δεν ξερουμε τι θα απαντουσε ο φρουρος που ΔΕΝ ΡΩΤΗΣΑΜΕ.

pantsik είπε...

@Psydream: Αν κάνεις ένα παράδειγμα θα δεις πως ο φρουρός που ερωτάται δείχνει πάντα την ίδια πόρτα είτε αυτός λέει αλήθεια και ο άλλος ψέματα, είτε αυτός λέει ψέματα και ο άλλος αλήθεια.

Ανώνυμος είπε...

o @Psydream έχει δίκιο. αν σκεφτείς τι θα έλεγε ο καθένας και στις δύο περιπτώσεις βγαίνει παράδεισος. και εμένα βλακεία μου είχε φανεί αλλά τελικά είναι απλό.

Ανώνυμος είπε...

μπορεί επίσης να λυθεί με την ερώτηση: Η πόρτα που οδηγεί στον παράδεισο φυλάγεται από τον ψεύτη;
Εάν απαντήσει ναι τότε είτε λέει αλήθεια είτε ψέματα είναι η άλλη πόρτα. Εάν απαντήσει όχι είναι η ίδια με το αντίστοιχο σκεπτικό.

pantsik είπε...

@Ανώνυμος: Σωστή και η δική σου εκδοχή.

Ανώνυμος είπε...

Η ερώτηση που δίνεται σαν απάντηση είναι λάθος. Η σωστή ερώτηση είναι : "Αν ρωτήσω τον άλλο φρουρό να μου δείξει ποια είναι η πόρτα του παραδείσου ποια θα μου έδειχνε;"
Όποια πόρτα και να του δείξουν διαλέγει την αντίθετη και βρίσκεται στον παράδεισο! Σκεφτείτε το λίγο και θα δείτε ότι είναι σωστό...

pantsik είπε...

@Ανώνυμος: Η ερώτηση που προτείνεις έχει ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα με αυτή που προτείνω εγώ.

Ανώνυμος είπε...

αν υπαρχει αντιστοιχια μεταξυ φρουρων και πυλων, τοτε ειναι πιο ευκολο κατα πολυ

Unknown είπε...

Ή ερώτηση που πρέπει να γίνει είναι η εξής και θα το εξηγήσω κιόλας : Μιλώντας στον έναν από τις δύο- Αν ρωτήσω αυτόν ποια είναι η πόρτα του παραδείσου τι θα μου πει ;ότι δείξει θα πάει από τον αντίθετο δρόμο.Το γιατί τώρα...Αν αυτός που έχει ρωτήσει είναι αυτός που λέει αλήθεια θα σου πει αλήθεια ότι Ο άλλος θα σου λέγε ψέματα δηλαδή Εσύ εφόσον ρώτησες τον καλό δρόμο θα σου λέγε ψέματα ...αν τώρα αυτός που έχει ρωτήσει είναι αυτός που λέει ψέματα θα του πει ψέματα ότι Ο άλλος θα του λέγε την καλή πόρτα εφόσον ρωτάει για την καλή πόρτα...,οποτε βάση λογικής και όχι με χειροπιαστές αποδείξεις καταλαβαίνει την απάντησή διότι εφόσον είναι ίδιοι και λοσιόν ο Ένας λέει πάντα αλήθεια και ο αλλος πάντα ψέματα ότι και να τους ρωτήσει θα πουν το αντίθετο.πιστεύω να Σας κάλυψα...

pantsik είπε...

@Σοσο Κοκος: Η ερώτηση που προτείνεις είναι σχεδόν ίδια με αυτή που δίνεται στη λύση του γρίφου. Δες το πρώτο μήνυμα.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνω με την ερωτηση αν "εχω πεθανει" γιατι οποιος του πει ναι θα καταλαβει οτι ειναι ο φυλακας του παραδεισου αν κανει την ερωτηση "αν ρωτησω τον αλλο φρουρο ποια πυλη παει στη κολαση;" δεν θα καταλαβει τιποτα γιατι αν ρωτησει τον φυλακα της κολασεως θα του δειξει τη πυλη για τη κολαση αν ρωτησει τον φυλακα του παραδειου θα του δειξει το παραδεισο οποτε δεν θα καταλαβει ποιος λεει αληθεια και ποιος ψεματα

pantsik είπε...

@Ανώνυμος: Η ερώτηση "έχω πεθάνει;" δεν βγάζει συμπέρασμα γιατί δεν είναι απαραίτητο αυτός που λέει αλήθεια να στέκεται μπροστά στην πόρτα που οδηγεί στον παράδεισο.

Ανώνυμος είπε...

Μα αφου ειναι ο φυλακας του παραδεισου θα με τρελανεις; τι θα φυλαει τη κολαση;

pantsik είπε...

@Ανώνυμος: Ο φύλακας του παραδείσου μπορεί να λέει ψέματα. Υπάρχει διαφθορά ακόμα και στον άλλο κόσμο.

Ανώνυμος είπε...

Ανοιγω την μια πορτα κ πεταω τον εναν μεσα για να δω αποτελεσμα

Unknown είπε...

Πριν μια ώρα με ρώτησαν για το γρίφο και θα ρωτούσα έναν φρουρο απ τους 2:
Μπορώ να σου κάνω 2 ερωτήσεις. .?
Της κόλασης θα έλεγε ναι επειδή λέει ψέματα οπότε η άλλη πόρτα είναι του παραδείσου και αν ρωτούσα τον φρουρό του παραδείσου μπορώ να σου κάνω 2 ερωτήσεις θα έλεγε όχιεπειδη λεει παντα αληθεια οπότε η απάντηση πέφτει στην ίδια πόρτα.

pantsik είπε...

@George M: Δεν είναι απαραίτητο ότι ο φρουρός που λέει αλήθεια στέκεται μπροστά από την πόρτα που οδηγεί στον παράδεισο. Έτσι με την ερώτηση που κάνεις βρίσκεις αν ο φρουρός που ρώτησες λέει αλήθεια ή ψέματα αλλά δεν βρίσκεις ποια πόρτα οδηγεί στον παράδεισο.

Ορεστης είπε...

Αγαπητε pantsik, μαλλον δεν εχεις αντιληφθει οτι τα παιδια που σου κανουν ερωτησεις στα σχολια εχουν κατωτατο επιπεδο νοημοσυνης και δεν μπορουν να πιασουν την ερμηνεια του γριφου. Αντιστρεφουν την απαντηση και το παιζουν εξυπνοι και εχουν κολλησει οτι ο αληθειας ειναι του παραδεισου ο φρουρος.